תפריט
נכסי מקרקעין רבים נמצאים בבעלות משותפת של מספר בעלי זכויות כגון בני משפחה, שותפים עסקיים, בני זוג וכן שותפים בחלק בלתי מסוים במקרקעין. כל זמן שהשותפות מתקיימת, או כל זמן שהנכס משרת את השותפות ומחויב בה – השגרה נשמרת. האתגרים מתחילים כשהשותפות מתפרקת (גירושים, סכסוך וכדומה), ואז צריך להעריך את שווי הנכס כדי לחלק אותו באופן הוגן, או כדי למכור את הנכס.
חוק המקרקעין קובע כי כל שותף במקרקעין זכאי בכל עת לדרוש פירוק שיתוף. אם לא קיים הסכם שיתוף בין השותפים הכולל הוראות לגבי אופן פירוק השיתוף, יגשו הצדדים לבית המשפט ושם יפרקו את השותפות. בהליך הפירוק הצדדים מבקשים לסיים את השותפות ביניהם, ולחלק את רכושם (מקרקעין, שווי עסק, נכסים ועוד) בדרך הוגנת שמשקפת את חלקם היחסי בשותפות. לרוב, ההליך ילווה בדרך של הסכם משפטי מסודר, אך לא פעם הדבר מסתיים מחוץ לבית המשפט והצדדים מגיעים להבנות ולהסכם.
למה שמאי מקרקעין הוא הגורם החשוב ביותר בתהליך פירוק השיתוף ומה עושים?
פירוק שיתוף במקרקעין הוא תהליך מורכב שיכול לעבור בקלות בליווי של שמאי מקרקעין.
פעמים רבות כששותפים מעוניינים לפרק את השותפות, ויש להם נכסים משותפים, הם פונים לשמאי מקרקעין. ישנן אפשרויות רבות לפירוק השיתוף, כגון: מכירת הנכס לצד ג', רכישת חלקו של השותף האחר וכדומה. לא פעם, הערכת השמאי היא זו שיכולה להטות את הכף ולסייע לצדדים להחליט על אופן פירוק השיתוף בנכס. כך, כשכל המידע פרוס בפני בעלי הנכס – כל אחד מהצדדים יקבל את חלקו בהתאם לשוויו כפי שייקבע בחוות הדעת השמאית ואף אחד מהצדדים לא ירגיש שהוא מקופח.
זו גם הסיבה שבשלב זה מומלץ לבחור שמאי מקרקעין אשר יהיה מוסכם על כל בעלי הזכויות בנכס. כדי לערוך את חוות הדעת, בוחן השמאי את מצבו המשפטי והתכנוני של הנכס ובודק אם יידרשו תשלומים נוספים כגון היטל השבחה או תשלומים לרשות מקרקעי ישראל. הבחירה בשמאי מקצועי ומנוסה, שמוסכם על כל הצדדים תגדיל את הסיכוי להגיע להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט.
אין לראות באמור במאמר משום המלצה לביצוע פעולות ו/או המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ עם שמאי מקרקעין. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: